12 belangrijke dingen om te doen aan het begin van elke maand

Dit bericht kan affiliatie  links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou. Lees hier meer.

Het gevoel van een nieuwe start is iets waar ik enorm van hou. Vroeger lag mijn focus voor het stellen van doelen vooral op oud en nieuw of mijn verjaardag, maar al snel realiseerde ik me dat werken aan jezelf, je doelen en je transformatie geen eenmalige jaarlijkse acties is.

Om echte verandering te creëren en stappen te zetten kan je het beste elke maand gebruiken om opnieuw te beginnen, je intenties te uiten en je doelen te formuleren. Om zo in 12 stappen het jaar te maken waar je hoopte.

Ik kijk echt uit naar elke nieuwe maand. Net zoals ik mijn dag goed start met mijn ochtendroutine, zorg ik er ook altijd voor dat mijn nieuwe maand goed kan beginnen.

Het gaat niet zozeer over het inplannen van je maand, maar over de tijd nemen om bewust te zijn met wat je wilt doen en waar je je de komende maand op wilt concentreren, zodat je bewuster leeft en je hoofd leegmaakt.

Om jouw te helpen heb ik de 12 belangrijkste dingen, die we volgens mij allemaal moeten doen aan het begin van elke maand, voor je op een rijtje gezet. Door deze dingen te doen, ben je helemaal klaar om je in de nieuwe maand te kunnen richten op waar je heen wilt.

12 Belangrijke dingen om te doen aan het begin van elke maand

1. Eerst even terugkijken

Maak reflecteren een onderdeel van je maandelijkse en misschien wel dagelijkse routine als je je leven een nieuwe wending wilt geven. Een maandelijkse reflectie hoeft echt niet meer dan 30 minuten te kosten. Hier tijd aan besteden en jezelf uitdagen dit te doen, geeft je een enorme krachtige vaardigheid om veranderingen door te voeren.

Bewust tijd geven aan reflectie betekent dat je bewust aandacht geeft aan persoonlijke groei. Dus pak er iets bij om op te schrijven en denk terug aan de vorige maand en beantwoord deze 5 vragen:

  1. Hoe is mijn vorige maand verlopen?
  2. Wat is er de afgelopen maand gebeurd waar ik dankbaar voor ben?
  3. Wat ging er niet zo goed? waarom?
  4. Hoe kan ik het deze keer beter doen?
  5. Wat heb ik de afgelopen maand geleerd?

2. Wat is je intentie voor deze maand?

Deze enorm belangrijke stap wordt vaak vergeten en dat is zo zonde, want hiermee geef je juist richting aan je maand. Alles wat je doet in je leven doe je met een intentie. Door te handelen hoop je namelijk iets te bereiken. Helaas zijn we vaak niet bewust van onze intenties.  Terwijl als je heel helder voor jezelf hebt wat jouw intentie is, dan helpt dat je met je focus en haal je eerder je doelen.

Door je intenties op te schrijven bevestig je voor jezelf waar je je op wilt richten en hoe je je wilt voelen.

Neem even de tijd om je ogen te sluiten en je voor te stellen hoe jij je na deze maand wil voelen. Welke intentie kan je voor jezelf zetten om hier te komen? Ik wil me deze maand voldaan voelen over mijn productiviteit. Ik wil de focus hebben op het creeren van content voor mijn blog, social media en coachingstraject.

Mijn intentie is: focussen op wat ik wil neerzetten en waar ik gelukkig van word is mijn pad om te bewandelen deze maand.

3. Schrijf je doelen op

Aan het begin van het jaar stel je jezelf een groot doel, maar gedurende het jaar werk je aan maanddoelen om jezelf met kleinere stappen dichter te brengen bij waar je heen wilt.

Schrijf deze doelen op en hang ze op een plek waar je ze regelmatig kan zien. Door je doelen op te schrijven en er regelmatig naar te kijken maak je ze 10x meer haalbaar dan wanneer je het niet doet. 

Een andere reden waarom ik mijn doelen graag opschrijf, is omdat ik ze graag afvink aan het einde van de maand wanneer ze zijn bereikt.

Stel niet meer dan 3 doelen zodat je je focus kan houden op wat echt belangrijk is.

4. Maak een planning

Een doel zonder plan is slechts een wens.

Als je begint aan een nieuwe maand maak een plan. Dit plan moet bestaan uit acties die je helpen je doelen te bereiken. Aan het begin van elke maand maak ik een plan voor mijn coaching, blog content voor de maand erna en social media doelen.

Daarnaast richt ik me op mijn basis planning voor mijn dagelijkse routine. Deze blijft inmiddels merendeels hetzelfde, maar als je nog niet het geval is dan is het begin de maand een goed moment om hier naar te kijken en aanpassingen te maken.

Je kunt als planner een app gebruiken, maar persoonlijk gebruik ik mijn digitale planner/ journal of een papieren versie. Check mijn shop voor degene die ik zelf ook gebruik.

Style of Living Shop

5. Investeer in jezelf

Ik denk dat de term investeren maandelijks moet terugkeren op je actielijst, want als je wilt groeien en jezelf op wat voor manier dan ook willen ontwikkelen, zal je moeten investeren in jezelf. Er zijn twee belangrijke dingen waarin je voor jezelf kan investeren, je tijd  & je geld. De eerste investering in jezelf is bewust je tijd investeren in het leren of doen van iets waar je in de toekomst profijt van hebt. De tweede investering waar je eindelijk gelijk deze maand mee zou moeten beginnen, en ja ik gebruik het woord moeten, is 10% van je inkomen op zij zetten. Hoe klein dan ook, het maakt echt een verschil. Dit ben ik gaan toepassen na het lezen van het boek ‘De Rijkste man in Babylon’. Dit is het eerste geheim om ons geld te laten groeien. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om 10% apart te zetten, maar het is vreemd dat het niet echt verschil maakte. Nadat ik actief ben begonnen met de 10% investering merkte ik ook dat ik het anders ging investeren in mijn bedrijf. De focus verschoof van onderhouden naar doorgroeien, stappen zetten die me verder gaan helpen.

6. Betaal je rekeningen

Je maand kan niet goed starten als je financiële situatie niet up-to-date is. Maak er een gewoonte van om maandelijks een lijst te maken van alle rekeningen die je moet betalen en schuif niets door naar de volgende maand.

Betaal ze aan het begin van elke maand of plan het in zodat je het niet vergeet. Hiermee voorkom je enorm veel stress en is een essentiële stap als je je leven wilt verbeteren.

7. Controleer je financiële situatie

Veel van ons gevoel van stress en vastlopen ligt in je gebrek aan organisatie en overzicht in je financiele situatie. Veel mensen hebben schulden, zijn constant gestrest over hoe ze hun financiële status kunnen verbeteren, maar doen niets om hun financiële situatie in de gaten te houden.

Als je hier iets aan wilt doen dan moet je precies gaan weten hoeveel je waar aan uitgeeft, je nog moet afbetalen en wat je overhoudt. Dit is de enige manier als je hierin veranderingen wilt zien.

Elke begin van de maand (en vaak ook nog tussendoor) check ik mijn financieen. Ik bereken hoeveel mijn budget is nadat ik al mijn terugkerende uitgaven heb betaald. Dit helpt me om op de hoogte te blijven van mijn financiële situatie en houdt me stressvrij.

8. Kies een boek om te lezen

Kies aan het begin van elke maand een boek of boeken die je wilt lezen. Zelfs als je niet zo’n lezer bent, doe dit dan ook, want als je elke maand een boek kiest om te lezen, heb je meer kans dat je het ook gaat doen. En zo heb je straks toch in 12 maanden 12 boeken gelezen!

We verdoen heel veel van onze tijd op social media. Als we hiervan 10- 20 minuten gaan lezen dan kun je makkelijk minimaal 1 boek per maand lezen. Ik lees meestal 15 minuten voor het slapen (deze maand boek zusters) en gedurende de dag ook nog ergens 15 minuten een boek over een specifiek onderwerp (deze maand Onvolmaakt tevreden van Frans Schalkwijk)

9. Maak reeds ingeplande afspraken inzichtelijk

Je kan hiervoor elke kalender gebruiken, digitaal of papier. Ik gebruik naast mijn planner/ journal een wandkalender waar ik elke begin van de maand op schrijf welke afspraken er die maand al staan, van mezelf en van mijn dochter.

Hierdoor heb je een beter overzicht over je maand, ga je dingen niet vergeten en helpt met het plannen van je verdere verloop van de maand. Je ziet gelijk waar je nog ruimte hebt of waar je al te vol zit.

PS. Je kunt ook je routine of een 30-dagen-uitdaging starten en dit op de wandkalender bijhouden. Ik merk dat als je iets zichtbaar maakt waar je mee bezig bent, je meer enthousiasme krijgt.

10. Update je To Do - lijsten

Een ander ding dat helpt bij het behalen van je doel(en) als je het maandelijks doet, is je To Do  lijsten updaten. Het bijhouden van wat je allemaal moet/wilt doen helpt je om georganiseerd te zijn, maar kan ook demotiveren als het te onoverzichtelijk en vol is. Check daarom aan het begin van de maand of wat er op staat nog wel geldt, klopt bij waar je aan wilt werken of nog wel van toepassing is.

Door hier een systeem in te maken hoef je niet steeds opnieuw te bedenken wat je allemaal moet doen en heb je alles overzichtelijk op één plek. Wat betreft to do lijst ben ik erg van de app versie. Ik zelf gebruik de basis To Do app van Apple, herinneringen.

Dit is mijn suggestie van lijsten om elke maand mee te beginnen

* Je to-do lijst voor de komende maand

* Lijst met openstaande dingen van vorige maand

* Lijst met boeken die je wilt lezen

* Boodschappenlijstje met wat je nodig hebt.

11. Schoonmaken, opruimen en organiseren

Plan in de eerste week van elke maand wat extra tijd voor schoonmaken, opruimen en organiseren en opruimen. Ik weet dat de meesten van ons deze drie dingen een hele opgave vinden, maar door het in je eerste week in te plannen is de kans groter dat je dit verandert in een maandelijks ritueel.

Door aan het begin van elke maand  huis weer op orde te brengen, heb je echt het gevoel dat je je maand met een schone lei begint.

Je hoeft het niet allemaal te

gelijk te doen. Je kunt verdelen over meerdere dagen. Dit zijn enkele dingen om schoon te maken, op te ruimen en te organiseren om je extra goed gevoel te geven aan de start van de nieuwe maand:

  • maak je keuken en koelkast extra goed schoon;
  • stofzuig over achter en onder, schuif alles even aan de kant;
  • leeg je portemonnee en tassen en maak ze schoon;
  • je auto schoonmaken; 
  • ruim je inbox op, sorteer je bestanden en schoon je telefoon op.

12. Hoe wil je jezelf trakteren deze maand?

Met alle dingen die je constant voor anderen doet, vergeet niet dat jij degene bent die de grootste rol speelt in je leven en daarom verdien je het om jezelf te trakteren. Kies aan het begin van de maand hoe je jezelf wilt trakteren. Misschien is het iets kopen dat u altijd al had willen kopen, naar uw favoriete restaurant gaan, genieten van een beauty dagje of iets dergelijks.

Dit betekent niet roekeloos zijn en gewoon geld aan jezelf uitgeven, maar het is bewust zijn van wat je voor jezelf kan doen.

Je kan er naar toe werken om ook hiervoor 10% van je inkomen apart te houden om jezelf te trakteren en te doen wat u wilt zonder schuldgevoel. Deze maand trakteer ik mezelf op een avondje theater Het Nationaal Ballet met een hele goede vriendin en ik heb een mooie blazer van Pauw op het oog op Vinted.

Dit zijn de 12 dingen die we volgens mij allemaal om een succesvollere maand voor onszelf neer te zetten. Het zijn in de basis simpele dingen, maar alleen al door ze te doen, kan je leven, je maand en je dagen aanzienlijk veranderen.

Veel plezier!

Dit bericht kan gelieerde links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou.  Lees hier meer. 

8B0BB829-4F7C-4032-9C6E-2821F6B43651

Ik ben Merel van der Veen, 

life, budget en routine Coach & Blogger.

Welkom op Style of Living – mijn site over het heden creëren waar je van droomt!

COACHING
Life, Budget & Routine

Wil je meer hulp bij:

Of gewoon sparren over het wat je tegenhoudt in het leiden van het leven waar jij van droomt.  

Schrijf je hier in voor de

maandelijkse nieuwsbrief.

categorieën