Als je wilt dat je ochtend beter verloopt dan is het goed om te kijken naar je kan doen aan avondroutine. Ieder z’n ochtend is anders, maar ik denk dat we het snel eens zijn: we willen allemaal ’s ochtends zo min mogelijk stress en gedoe, want … de ochtend goed beginnen werkt door in je hele dag.
Denk aan zo’n ochtend waarop alles soepel verloopt: Je weet waar je telefoon of tablet ligt en het dossier dat je nodig hebt ligt niet tussen een stapel papier samen met de tekeningen van de kinderen, tijdschriften en de post, maar ligt al klaar op de plek waar je gaat werken of zit al in je tas. Een ochtend waarop je rustig opstaat, er ruimte is om te genieten van een ontbijt en je op tijd de deur uitgaat met het gevoel dat je er goed uitziet.
Zo’n ochtend wil je toch elke dag! Nou, ik kan je vertellen dat de sleutel naar die stressvrije ochtend ligt in jouw planning van je avondroutine ervoor. Immers,….
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Zoals vele clichés is deze ook echt waar! Er zijn onderdelen van je ochtendroutine die je makkelijk kan toevoegen aan je avondroutine en die meteen een enorm effect hebben.
Onderstaande 5 avondroutine tips lever je zeker 30 minuten winst en de hele dag verloopt soepeler en productiever.

Een goede morgen begint de avond ervoor.
Avondroutine tip #1 - Bereid je dag voor.
Voorbereiden begint met creëren van overzicht. Kijk ’s avonds (of aan het einde van je werkdag) naar de volgende dag. Hoe ziet je dag eruit?
– Welke afspraken heb je staan?
– Hoe ziet je to-do-lijst eruit?
– Is er iets wat je niet mag vergeten?
Overzicht is de basis om een goede planning te kunnen maken. Het hebben van een goede planning is de basis voor het verloop van een productive dag. Vooruitkijken en weten wat er komt is wat je nodig hebt voor de start van een goede morgen.
Dus kijk eerst naar hoe je dag er morgen uitziet en maak vervolgens een lijstje met de dingen die je wil doen (of werk je to-do-lijst bij). Kijk ook naar je afspraken, moet je iets voor voorbereiden of meenemen? Bedenk ook wat je nodig hebt om in de ochtend aan je to-do’s te beginnen, denk aan een antwoord van een collega, een bepaald document of de juiste materialen. Noteer het allemaal.
Je hoofd legen en details over de volgende dag uitschrijven helpen je richting die gewenste stressvrije ochtend.
Pas daarna ga je de planning voor de volgende dag maken. Je kan pas een goede planning maken als je helder hebt wat er in moet.
Kijk in je agenda. Wanneer kan je waaraan werken? Deel dan je to do’s in. Maak het daarbij heel concreet wat je gaat doen. Dus bijvoorbeeld:
– een instagram post schrijven over …
– of bellen met persoon x over …
Plan je dag niet te vol. Hou het realistisch en haalbaar. Een planning die voor je werkt is de beste motivatie.
Het creëren van overzicht en het maken van een planning gaat je in de ochtend helpen met makkelijker opstarten.
Daarnaast helpt vooruit kijken naar morgen en de dag van vandaag afsluiten dat je met een leger hoofd aan je avond begint.
Wat je opschrijft hoef je niet te onthouden.

Avondroutine #2 - Organiseer je spullen: leg het klaar of pak het in.
Dit ligt natuurlijk in het verlengde van je dag voorbereiden, organiseer je spullen voor de volgende dag. Wat heb je nodig en wat mag je niet vergeten? Je kan je sporttas, werktas, boodschappentas inclusief boodschappenlijstje al bij de voordeur klaarzetten. En niet alleen voor jezelf, maar voor het hele gezin. Dus zet ook meteen de gymtas(sen), bieb-boeken en sporttas(sen) naast jouw werktas klaar. Zo voorkom je dat iets vergeet. En voor de dingen die nog niet in de tas kunnen hang je een post-it op de voordeur.
Nu we niet meer zo vaak naar kantoor gaan, kan je dit ook toepassen op je thuiswerkplek. Leg alvast klaar wat je niet mag vergeten op de plek waar je gaat werken. Is dit aan de keukentafel, creëer dan bijvoorbeeld een box of mand met de dingen die je morgen nodig hebt. Werktas wordt werkbox.
Heb je kinderen, vraag ze om mee te helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld alvast hun schoenen bij hun tas zetten. Of spullen voor de schooldag alvast klaarleggen. Scheelt weer 3 minuten in de ochtend.

Avondroutine tip #3 - Dek de tafel en bereid het ontbijt alvast voor.
Hoe fijn zou het zijn als je ’s ochtends zo je ontbijt uit de koelkast kan pakken en gelijk aan tafel kan? Zo kan je voordat je gaat slapen je havermout alvast klaarmaken (overnight oats) of tijdens het avondeten meteen een stapel pannenkoeken bakken. En wat dacht je van vers ontdooid ontbijt uit de diepvries, zoals scones of muffins? Die kan je bijvoorbeeld al in het weekend bakken.
Een extra tip is om ook je smoothies al voor te bereiden via zelfgemaakte smoothiepacks met groente, fruit en havermout die je invriest. ’s Nachts in de koelkast laten ontdooien en ’s ochtends alleen nog even met melk en/of water in de blender en hopla: smoothie klaar!
Als het van te voren maken niets voor jou is, betekent dat niet dat je ’s avonds niets kan doen om jezelf ’s ochtends te helpen. Dek alvast de tafel en zet alles al zo veel mogelijk klaar. Maak bijvoorbeeld een aparte ontbijtbak in de koelkast en voorraadkast, zodat je alleen die op tafel hoeft te zetten. Scheelt ook weer met opruimen.

Avondroutine tip #4 - Douche ’s avonds en fris ’s ochtends alleen op.
’s Avonds douchen werkt niet alleen heel ontspannend, maar levert ook een enorme tijdwinst op voor de volgende ochtend. Én het biedt andere fijne extra mogelijkheden, zoals ontspannen naar bed gaan. Dat helpt je namelijk ook een stressvrije ochtend te creëren. Je kan de dag van je af laten glijden en heerlijk schoon in bed stappen.
’s Avonds kun je zo meer tijd uittrekken voor wat extra selfcare door haar (uitgebreid) te wassen, te scrubben en/of een maskertje te nemen. Heb je meteen wat extra me-time ingepland.
Wil je nou dat frisse gevoel van de douche in de ochtend niet missen, fris je dan snel op aan de wasbak of draai enkel twee rondjes onder de douche.
Avondroutine tip #5 - Bedenk ’s avonds wat je morgen wilt aantrekken en hang het klaar.
Deze tip sluit natuurlijk weer aan op de vorige en is overigens ook een schot voor open doel, maar neem het schot maar want het werkt echt.
‘ s Ochtends nadenken over wat je wilt aantrekken kost meer tijd dan je denkt. Ga dit ’s avonds doen en hang alles ook gelijk bij elkaar klaar. Zo hoef je er niet meer over na te denken en kan je het gelijk aantrekken.
Een bijkomend voordeel is dat je waarschijnlijk ook creatiever bent, ’s ochtends moet je op tijd de deur uit en nu kun je er even de tijd voor nemen. Zo ga je ook weer dragen wat al meer achter in de kledingkast hangt of pak je er weer eens die leuke oorbellen bij. Verras jezelf!
Ook met of voor je kinderen kan je dit doen. Scheelt een hoop gedoe en gezanik in de ochtend als het al voor ze klaarligt.

Denk vooruit,
waar kun je het voor jezelf makkelijker maken?
Dit waren slechts 5 tips om je ochtend beter te laten verlopen. Gebruik ze als een uitnodiging om zelf mee te gaan experimenteren in je avondroutine, zodat je kan uitvinden wat voor jou (en je gezin) wel en niet werkt.
Je hoeft natuurlijk niet alles te gelijk te doen. Zo kan je bijvoorbeeld elke week iets nieuws uitproberen.
Het is niet de bedoeling dat je stress toevoegt, maar juist dat je de stress verlaagt. Geef het minimaal een week de tijd om alle dagen te ervaren hoe iets voor je werkt. Vaak zijn namelijk niet alle ochtenden of dagen hetzelfde. Denk alleen al aan de dagen dat je ’s ochtends of ’s avonds sport, de kids een kortere dag hebben of om de week 3 dagen bij hun vader zijn. Zo kan je het ritme vinden dat jou past, ’s ochtends én ’s avonds.
Maak het leuk voor jezelf, hou het haalbaar en als het een dag of week niet lukt, no stress! Doe wat voor jou werkt en de minste stress oplevert.
Vragen? Stuur me een mailtje naar merel@styleofliving.nl. Als je verder wil werken aan het bouwen van een goede routine of aan iets anders om je heden beter te maken, dan kunnen we tijdens een gratis kennismakingsgesprek bekijken wat je voor ogen hebt en hoe ik je verder kan helpen.