7 dingen loslaten die je tegenhouden richting je doel

Dit bericht kan affiliatie  links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou. Lees hier meer.

Wat wil jij deze zomer loslaten? Weet jij het al? Het gaat om dingen achter je laten die je tegenhouden je doelen te behalen. 

Wat heb je niet meer nodig en/ of wat heeft je wellicht zelfs gehinderd in je ontwikkeling richting het leven waar je van droomt? Als je de dingen die je in de weg staan niet aanpak dan loop je het risico om in oude gewoontes terug te vallen en je daardoor weerhouden van het bereiken van je dromen. 

Dit bericht gaat over dingen loslaten en je doelen realiseren. 

1. Alles eerst perfect willen hebben voordat je start.

De angst voor falen is vaak wat ons weerhoudt om te starten en we blijven hangen in de voorbereidingsfase. Een mooie uitspraak vind ik altijd “Niet omdat het moeilijk is durven we niet, maar omdat we niet durven is het moeilijk”. We verschuilen ons vaak achter ons perfectionisme. Onder het mom van pas als we helemaal klaar zijn, dan is het veilig om te starten. 

Herkenbaar? Vast! Maar weet dat je alleen succes kan hebben als je daadwerkelijk gaat starten en jezelf de ruimte geeft om te gaan leren van falen.  Dat je fouten gaat maken en dat er dingen niet zullen gaan zoals je had bedacht is een gegeven, dit ga je niet voorkomen door alles tot in de puntjes voor te bereiden. Bedenk, je kan beter falen en leren in het begin, zodat je daarna kan knallen. Dan helemaal nooit starten, want eigenlijk faal je dan al bijvoorbaat. Je ervaring en leermomenten maken je succes.

2. Gebrek aan zelfdiscipline.

Ik geloof erin dat motivatie je aanzet is om ergens aan te beginnen, maar dat discipline je helpt om het tot een succes te maken. Toch zijn we vaak opzoek naar onze motivatie om iets te gaan doen in plaats van naar onze zelfdiscipline. Alleen zijn we nu eenmaal niet altijd gemotiveerd, zelfs al willen we dingen heel erg graag. Het dagelijks leven kan je makkelijk afleiden of je kan je er makkelijk door laten afleiden. 

Zelfdiscipline wordt vaak gezien als iets heel moeilijks en magisch. Helaas is het veel makkelijker en praktischer dan de meeste denken. Het is namelijk die bekende schop onder je kont en doen wat je je zelf hebt voorgenomen. Ja, het is op de korte termijn makkelijker om niet naar de sportschool te gaan, niet aan je studie te gaan zitten en dat lastige stuk steeds voor je uit te schuiven. Maar je voelt hem al aankomen, op de langere termijn maak je het jezelf alleen maar moeilijker en voel je je juist slechter. Iets wat trouwens helemaal niet helpt als je opzoek bent naar motivatie. 

Het mooie van zelfdiscipline is dat het al heel snel voor je gaat werken. Je voelt je er echt beter door en je gaat echt vooruitgang zien. Dus geef jezelf die schop onder je kont, zet door ook al voelt het moeilijk en laat je meevoeren op het profijt dat je ervan gaat ondervinden. En voila, laat dit nou ook weer helpen bij je motivatie.

3. Slecht bestedingspatroon

Let talk about money, honey! Hoe zag 2021 er financieel uit voor jou? Als top je antwoord is, ga dan door naar punt 4, bij elk ander antwoord lees dan hieronder door. 

We weten heus wel, dat een gezonde financiële huishouding belangrijk is. Toch vergeten we het vaak en het zou goed zijn om dit te realiseren, er een doel op zich van te maken. Pas op het moment dat ik mijn bestedingspatroon echt ging aanpassen aan mijn persoonlijke situatie, kon ik de ruimte creëren die ik nodig had om me te kunnen richten op waar ik heen wilde. Ik heb mijn uitgaven kritisch onder de loep genomen en keuzes gemaakt op basis van wat past bij de levensstijl die ik nodig heb om te groeien naar het leven wat ik voor ogen heb. 

Een realistisch en haalbaar budget helpen daarbij. Kijk eerlijk naar je bestedingspatroon en ga onderzoeken waar je ruimte kan vinden en hoe je dit voor je kan laten werken. De februari themagids ga ik aan dit onderwerp wijden. Dus voor nu je eerste opdracht om er alvast over na te denken en ik haak snel bij je aan met een goede aanpak en tips.

4. Bevestiging van anderen voordat je iets doet.

Ontevreden met wat je niet gedaan hebt en wat je niet bereikt hebt. Hmmmm, herkenbaar? Zeker nu aan het einde van het jaar kan het gevoelens van should-haves oproepen. Ik zeg het vaker, het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts geleerd. Het is goed om terug te kijken. Even stil te staan bij wat is geweest en te leren van de keuzes die je hebt gemaakt, maar wees wel realistisch en vergevingsgezind. Je proces verloopt zijn eigen koers, soms moet je een omweg maken om daarna weer rechtdoor te kunnen. Uiteindelijk gaat het om de ontwikkeling die je doormaakt en wat je ermee doet. 

Persoonlijk kan ik je vertellen dat voor mij geldt dat ik nu na een lange omweg weer terug ben op het pad dat ik tien jaar geleden wilde gaan bewandelen, maar toen niet durfde. Als ik terugkijk had ik de afgelopen jaren echt nodig om tot mijn kern te komen en had ik toen niet de stappen kunnen zetten die ik nu wel kan zetten.

Alles draagt bij tot jouw groter geheel, vertrouw daar op. Door jezelf te laten demotiveren gaat het je sowieso niet brengen waar je wilt zijn. Dus als je doelen die je jezelf aan het begin van het jaar had gesteld nog eens bekijkt en merkt dat je ze nog niet bereikt heb, wees dan niet te streng voor jezelf. Als je er nog achter staat, pak het dan op. Dat je het tot nu toe nog niet hebt gedaan betekent niet automatisch dat je het ook niet gaat doen.

5. Kritiek op wat je (nog) niet hebt bereikt.

Ontevreden met wat je niet gedaan hebt en wat je niet bereikt hebt. Hmmmm, herkenbaar? Zeker nu aan het einde van het jaar kan het gevoelens van should-haves oproepen. Ik zeg het vaker het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts geleerd. Het is goed om terug te kijken. Even stil te staan bij wat is geweest en te leren van de keuzes die je hebt gemaakt, maar wees wel realistisch en vergevingsgezind. Je proces verloopt zijn eigen koers, soms moet je een omweg maken om daarna weer rechtdoor te kunnen. Uiteindelijk gaat het om de ontwikkeling die je doormaakt en wat je ermee doet. Persoonlijk kan ik je vertellen dat voor mij geldt dat ik na een lange omweg weer terug ben op het pad dat ik tien jaar geleden wilde gaan bewandelen, maar toen niet durfde. Als ik terugkijk had ik de afgelopen jaren echt nodig om tot mijn kern te komen en had ik toen niet de stappen kunnen zetten die ik nu wel kan zetten. Alles draagt bij tot jouw groter geheel, vertrouw daar op. Door jezelf te laten demotiveren gaat het je sowieso niet brengen waar je wilt zijn. Dus als je doelen die je jezelf aan het begin van het jaar had gesteld nog eens bekijkt en merkt dat je ze nog niet bereikt heb, wees dan niet te streng voor jezelf. Als je er nog achter staat, pak het dan op. Dat je het tot nu toe nog niet hebt gedaan betekent niet automatisch dat je het ook niet gaat doen.

6. Rommel accepteren

Rommel om je heen kan een enorme impact hebben op je mentale staat, maar dat betekend dat het omgekeerde ook geldt. Dus maak er in het nieuwe jaar een gewoonte van, om geen rommel meer te accepteren. Ga ook fysieke ruimte creëren voor het leven dat je wilt leiden. Ruim je rommel op. Deze drie categorieën kunnen je daarbij helpen; ik gebruik het, ik vind het mooi en ik heb er een herinnering aan. Pas het op alles toe en als het niet valt in twee van de drie categorieën, doe het dan weg. 

En werkt de familie niet gelijk mee, no worries. Begin klein. Focus eerst op jou spullen. Dus ruim gelijk op, hou je administratie bij, weet waar je spullen liggen en creëer ruimte voor dingen (fysiek of niet) waar je echt blij van wordt. Je zult ze snel genoeg inspireren als ze de positieve effecten bij jouw gaan herkennen.

7. Denken dat werken met planning je gaat tegenhouden.

Ik kan je vertellen dat ik zo vaak hoor dat mensen denken dat als ze gaan werken met een planning dat het hun gaat tegenhouden in plaats van vooruit helpen. Echt waar geloof me het tegen overgestemde is waar. Besteed tijd om goed te leren plannen. Een goede, realistische haalbare planning gezet je zoveel opleveren. Je wordt creatiever, productiever, minder gestresst en krijgt meer ruimte om ook andere dingen te doen naast je werk.

Dit bericht ging over dingen loslaten die jou weerhouden je doelen te realiseren. 

Dit bericht kan gelieerde links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou.  Lees hier meer. 

8B0BB829-4F7C-4032-9C6E-2821F6B43651

Ik ben Merel van der Veen, 

life, budget en routine Coach & Blogger.

Welkom op Style of Living – mijn site over het heden creëren waar je van droomt!

COACHING
Life, Budget & Routine

Wil je meer hulp bij:

Of gewoon sparren over het wat je tegenhoudt in het leiden van het leven waar jij van droomt.  

Schrijf je hier in voor de

maandelijkse nieuwsbrief.

categorieën