De 21 beste Opruimtips om op te ruimen en opgeruimd te blijven.

Dit bericht kan affiliatie  links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou. Lees hier meer.

Wil je weten wat de beste opruimtips zijn die jou echt gaan helpen bij het opruimen van je huis? Deze 21 opruimtips gaan het voor jou makkelijk maken om te beginnen met opruimen en het een onderdeel te maken van je routine zodat je huis daarna ook opgeruimd blijft. 

Opruimen is zo een terugkerende bezigheid waar de meeste van ons niet met enthousiasme naar uitkijken. Het valt je meestal pas echt op, dat je eraan moet geloven, als je eigenlijk al een beetje te laat bent. Daardoor kost het meer tijd en moeite. ‘Waar moet ik beginnen?’ en ‘Hoe moet ik het aanpakken?’ zijn de meeste voorkomende vragen die daarbij komen kijken. 

Deze 21 echt super handige opruimtips gaan jou daarbij helpen. Of het nu specifiek gaat om de zolder opruimen, een kamer opruimen of het hele huis. Deze opruimtips kan je op elke opruimklus toepassen en gaan het voor je absoluut makkelijker en daarmee ook sneller maken. Natuurlijk zitten er ook adviezen bij hoe je opruimen een onderdeel van je routine kan maken zodat het eenvoudiger wordt om je huis opgeruimd te houden.

In dit bericht gaat het allemaal over de 21 beste opruimtips die jou gaan helpen met opruimen en het opgeruimd houden. 

DE 21 BESTE OPRUIMTIPS!

1. Begin klein

Start eerst met een la of maak bijvoorbeeld elke dag je bed op. Kleine succesjes gaan smaken naar meer.

2. Dagelijks

 • Zet een wekker op 15 minuten en ruim dingen op tot de wekker afgaat.
 • Doe elke dag een beetje. Alle kleine beetjes maken bij elkaar een groot verschil.
 • Of doe 5 min per dag per ruimte.

3. Wekelijks

 • Verdeel je huis in werkbare secties (per kamer of per categorie) en kies er per week één om extra grondig aan te werken.
 • Ga op een vaste dag per week naar bijvoorbeeld de papier- en/of glasbak.

4. Gebruik de wisseling van seizoenen

 • Ruim kleding op die in dat seizoen niet past en gooi gelijk weg wat je niet hebt gebruikt.
 • In de winter gebruik je de schuur anders dan in de zomer. Als je de tuin spullen te voorschijn haalt, ruimt dan gelijk op en doe rommel.
 • Gebruik het moment van opruimen van seizoensdecoratie om weg te doen wat niet meer jouw stijl, kapot of incompleet is.

Suggestie die je helpen bij deze opruimtips:

5. Werk richting een doel

Stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld leeg een la per dag, vul een doos of vuilniszak in het weekend om weg te geven of 2 dozen per week om weg te gooien. 

6. Maak gebruik van je route

Kijk naar welke mogelijkheden er op je dagelijkse en/of wekelijkse routes liggen. Bijvoorbeeld:

 • als je naar sportschool gaat kom je langs een brievenbus;
 • combineer ophalen van school met het wegbrengen van je pakketten;
 • ruim gelijk de ijskast op als je weekboodschappen hebt gedaan (of nog beter voordat je boodschappen gaat doen).

Gratis planningsheets

Overzicht creëren in je planning, zodat je jouw style of living kan bereiken. Vraag hier jouw gratis planning sheets aan en dan krijg je ze zo in je mailbox. 

7. Beloon jezelf

Het resultaat is al een beloning, maar waarom niet nog leuker maken als dat kan. Stel je zelf iets in het verschiet wat je kan doen of krijgt als je je doel hebt behaald.

Denk aan kleine beloningen zoals op de bank met thee, chocolade en je favoriete tv serie en grote beloningen zoals een nieuwe dekbed overtrek als je slaapkamer af is.

8. Neem je agenda onder de loep

Bekijk je agenda en alles wat je plant kritisch. Wat staat erin dat je niet meer nodig hebt? Wellicht kan je dingen uitbesteden of anders inrichten. 

Denk ook aan handelingen combineren, bijvoorbeeld je telefoon opruimen als je ergens in de wachtkamer zit of je inboxmappen updaten als je wacht op het sporten van je kind. Zo kan je je tijd beter benutten en inzetten.

Suggestie die je helpen bij deze opruimtips:

9. Werk met categorieën Deel 1

Wat je kan helpen met hoe je naar je spullen kijkt is ze te verdelen in behapbare categorieën. Alles wat je in je huis hebt moet daar zijn omdat het tenminste in één van de onderstaande drie categorieën past en het liefst in twee.
 • Je gebruikt het.
 • Je vindt het mooi.
 • Je hebt er een herinnering aan.
Alles wat niet bijdraagt in ons dagelijks leven hoort er niet. Past het niet in een van deze categorieën, gooi of geef het dan weg. En wees wel eerlijk! Je doet het voor jezelf dus hou jezelf niet voor de gek.

10. Werk met categorieën Deel 2

Als de vorige categorieën je niet passen of niet concreet genoeg zijn, dan hier nog drie die je kunnen helpen je spullen in te verdelen.

1). Afval

Deze spullen kan je gelijk weggooien of recyclen. Denk aan oude kranten of tijdschriften, kapotte kleding, eenzame sokken, producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, beautyartikelen die je nooit meer gaat gebruiken.

2). Overtollige spullen

Voor sommige is deze categorie wat lastiger. Dan bedoel ik de mensen die gevoelig zijn voor ‘het geval dat’ en ‘maar wat als’-situaties. Het is goed om van je favoriete gebruiksvoorwerpen zoals je deo, tandpasta, olijfolie, crème etc. eentje extra te hebben zodat je niet misgrijpt. Maar dat is niet waar ik hier op doel.

Ik bedoel van die items die mensen bewaren ‘voor het geval dat’. Denk aan een oplader van een telefoon die je allang niet meer hebt, maar stel je voor dat er iemand langskomt en ‘m nodig heeft. Je weet het als je bij de ‘voor het geval dat’-groep hoort en ook wat je te doen staat.

3). Overbodige spullen

Deze spullen heb je ooit aangeschaft met een doel, maar dat dienen ze niet meer. Denk aan een boek dat je hebt gelezen en niet meer zal herlezen. Of die hobby waar je enthousiast aan bent begonnen om na 3x toch weer te stoppen. Dit geldt ook voor interieurdecoratie die eerst jouw smaak waren, maar nu ‘zo vorig jaar’ zijn.

Je begrijpt vast waar ik op doel. Bedenk: dingen die ooit een doel dienden, blijven niet voor altijd nuttig.

11. In plaats van weggooien​

Heb je moeite met dingen weggooien, geef ze dan weg of verkoop het. Apps zoals Marktplaats en Vinted zijn hier heel makkelijk voor te gebruiken.

Overigens hoef je natuurlijk niet alles te verkopen. Sommige vinden het hele verkoopgedoe een nou ja… gedoe zeg maar. Je kan er ook iemand heel blij mee maken en het gratis laten ophalen. Items die kunnen worden gedoneerd of verkocht zijn onder andere kleding die je meer dan 6 maanden niet hebt gedragen, oude elektronica, boeken, meubels of kinderspeelgoed.

Hou een beetje de seizoenen in de gaten. Dit helpt met makkelijker van je spullen afkomen.

12. Papier​

Een goede manier om minder papieren rommel te hebben is overstappen op papierloos werken en leven. Dat kan inmiddels ook steeds makkelijker. Bijna al je administratie kan bijvoorbeeld al digitaal. Verder kan je kranten, boeken en tijdschriften online lezen. Werken met digitale notebooks wordt steeds meer mogelijk. Overigens geldt voor papier net zo: bewaar alleen wat je nodig hebt, de rest kan in de papierbak!

13. Werk per kamer

Maak niet gelijk je hele huis tot één groot project. Richt je elke keer op één ruimte of kamer. Dit helpt daarna ook met het wennen om deze opgeruimd te houden. Zo breid je gestaag je ruimtes uit.

14. Digitaal ontrommelen

Je computer, telefoon en tablet lopen makkelijk vol met allerlei apps, documenten en downloads. Ook dit moet je opruimen als je het overzicht niet wilt verliezen.

Gebruik dezelfde tips voor je digitale leven. Begin in ieder geval met het indelen per jaar, daarna kan je werken aan een mappenstructuur. Je ziet je digitale rommel niet, dus daardoor kan het je minder in de weg zitten. Als je niet gelooft in de ruimte die je hierin ook kan creëren, laat je dan leiden door het feit dat je in rommel minder makkelijk iets kan vinden.

Dat geldt dus ook hier.

15. Geef spullen een vaste plek

Deze sluit natuurlijk aan op de vorige tip. Ook deze tip klinkt zo logisch, maar wordt net zo gemakkelijk weer vergeten.

Je merkt dat iets geen vaste plek heeft als het gaat zwerven door je huis of als je het steeds kwijt bent. Herkenbaar?!

Stop dan met schuiven en breng structuur aan.

16. Organiseer je zolder, kelder of tuinhuis

Deel deze ruimtes in als een plek voor de dingen die je wel gebruikt maar niet regelmatig. Dus niet als een excuus om je beslismoment uit te stellen, het heet opruimen niet verplaatsen. Hoe mooiere en overzichtelijker hoe meer het inspireert om het zo te houden. Maak deze ruimtes een onderdeel van je huis, daarmee wordt het meer dan alleen een opslag. Zo kan je bijvoorbeeld een andere functie toevoegen. Denk aan een gameroom, hobbyplek of yogaruimte. Dit zijn dingen die niet leuk zijn om te doen tussen de rommel.

Suggestie die je helpen bij deze opruimtips:

17. Hou oppervlaktes vrij

Stel jezelf als doel om oppervlaktes van tafels, aanrecht, wastafel et cetera zoveel mogelijk leeg te houden. Accepteer geen achtergelaten rommel of stapels.

18. De max twee formule

Deze tip is één van de beste en had eigenlijk bovenaan moeten staan. Zorg dat je maximaal 2 extra sets hebt van iets, dus in totaal max. drie. Dit komt neer op in totaal per bed drie sets beddengoed, per persoon drie handdoeken, drie pennen en ga zo maar door. 

Deze aanpak helpt bij overtallige spullen reduceren. Het bied je direct en op een gemakkelijke manier ruimte.

19. Zet je spullen op de plek waar je ze gebruikt

Door je dingen op de plek te zetten waar je ze gebruikt maakt het gemakkelijker om ze na het gebruik snel op te bergen. Denk aan je thee en koffie op de plek waar je deze ook maakt. 

Het klinkt heel logisch, maar loop maar eens door je huis! Je zult zien dat een hoop spullen niet in de buurt liggen van waar ze eigenlijk worden gebruikt.

20. Rommel trekt rommel aan

Dit is helaas een universele waarheid. Dus houd op met de rommella, gebruik de fruitschaal alleen voor fruit en haal het rommelbakje op het aanrecht weg.

Ontrommel deze rommelplekken en geef de spulletjes een vaste stek. Je zal zien dat je hierdoor heel wat minder rommel aantrekt.

Suggestie die je helpen bij deze opruimtips:

21. Gooi dingen gelijk weg

Zet in elke kamer een afvalbak. Zo kan je gemakkelijk alles wat je tegenkomt gelijk weggooien. Gebruik de genoemde categorieën in tip x en x om snel een keuze te maken.

Stel het beslismoment niet uit. Als het niet over herinneringen gaat, kies dan bij twijfel voor de prullenbak. Vergeet hem niet regelmatig te legen!

In dit bericht gaat het allemaal over de 21 beste opruimtips die jou gaan helpen met opruimen en het opgeruimd houden. 

Moederdag

Wat je misschien ook leuk vindt

Dit bericht kan gelieerde links bevatten, wat betekent dat ik een commissie ontvang als je via mijn link koopt, zonder extra kosten voor jou.  Lees hier meer. 

8B0BB829-4F7C-4032-9C6E-2821F6B43651

Ik ben Merel van der Veen, 

life, budget en routine Coach & Blogger.

Welkom op Style of Living – mijn site over het heden creëren waar je van droomt!

COACHING
Life, Budget & Routine

Wil je meer hulp bij:

Of gewoon sparren over het wat je tegenhoudt in het leiden van het leven waar jij van droomt.  

Schrijf je hier in voor de

maandelijkse nieuwsbrief.

categorieën