In dit bericht leer je alles over wat zelfsabotage eigenlijk is, hoe je dit het beste bij jezelf kan herkennen om daarna te kunnen doorbreken.
Als het gaat om vooruitgang in onze doelen en dromen kunnen we zelf onze ergste vijand zijn. We saboteren onszelf vaak zonder dat we er bewust van zijn. Om hier wat aan de te kunnen doen, moet je eerst weten wat zelfsabotage eigenlijk is, zo kan het bij bij jezelf gaan herkennen en leren hoe je het kan doorbreken.
Dit bericht gaat over wat zelfsabotage is en de 5 beste methodes om het te herkennen en doorbreken.
Wat is zelfsabotage?
Zelfsabotage is wanneer je jezelf bewust of onbewust weerhoudt het leven te leiden wat je graag wilt. Je eigen gedachten en acties houden je tegen om vooruitgang te boeken richting je doelen.
Waarom doen we dit? Het gaat vaak over dingen die we eigenlijk graag willen, maar waar we ons op een gegeven moment zelfs va kunnen gaan afvragen wil ik het wel graag genoeg, want het lukt me niet. Je wilt iets graag maar waarom voelt het alsof je er niet helemaal voor gaat, dat iets je tegenhoudt, waar door je blijft hangen in de beginfase.
Het start vanuit je onderbewustzijn waar je brein je eigenlijk wil behouden voor pijn. De pijn waar het ons voor wil behouden ligt vaak in de angst voor falen en mislukken. Het rare is dat ons brein ons dus wilt helpen en dat dit ook doet op de korte termijn.
Het houdt ons in onze comfort zone. Alleen op de lange termijn ligt er het gevaar voor een self fulfilling prophecy en creëren we juist waar we bang voor zijn.
Meestal heb je eerst helemaal niet door dat je jezelf aan het saboteren bent. Dit komt doordat je niet weet waar je op moet letten. Als je het eenmaal doorkrijgt, dan kan je er wat aan gaan doen en het patroon doorbreken.
Vijf veel voorkomende tekenen van zelfsabotage en
wat je er aan kan doen.
1. Het maken van prachtige planningen, maar niet uitvoeren.
Een van de meest voorkomende uitstel-tactieken is het blijven maken van planningen en takenlijsten. Herkenbaar? Het voelt wel alsof je actie onderneemt, maar je komt niet vooruit, want het gaat niet om daadwerkelijke actie, namelijk beginnen. Dit betekent overigens niet dat ik tegen het maken van een planning ben. Sterker nog ik ben een voorstander van het maken van een planning. Maar zoals ze zeggen “It takes one to know one”. Het moet gaan om een planning die voor je werkt. Die je aan het werkt zet. Planningen moeten je helpen met het krijgen van overzicht en grote dingen klein maken, zodat het makkelijker is om te beginnen.
Tip: geef jezelf mini deadlines. Hiermee maak je het urgent. Het kan helpen om anderen op de hoogte te brengen van je deadline.
2. Gebrek aan routine
Routine & gewoontes zijn de sleutel tot jouw succes. Als je niet consistent bent, dan moet je eigenlijk steeds een soort van opnieuw beginnen. Consequent zijn helpt bij het vormen van gewoontes en een gewoonte vraagt om minder discipline om het vol te houden, dus gaat alles je steeds makkelijker af. Dit gaat je helpen om zelfsabotage aan te pakken en te doorbreken. Aan de slag gaan met een routine geeft je ook inzicht over wat wel en niet werkt voor jou, zodat je deze steeds beter bij jou kan laten aanpassen.
Daarbij krijg je er ook inzicht door wat je weer kan helpen om je routine te verbeteren en deze steeds beter bij jou te laten passen.
Tip: Het klinkt moeilijker dan het is. Begin klein. Stel je zelf een doel, maak een plan, doe het en herhaal, herhaal, herhaal …… Zo simpel is het. Hou voor ogen dat volharding je gaat helpen en als het een keer niet lukt, start dan gelijk weer opnieuw. Kijk niet alleen naar die ene keer dat het niet lukte, maar laat je leiden door de keren dat het wel lukte.
3. Perfectionisme
3.1 Angst voor mislukken
Het kan zijn dat je angst om te falen je aanzetten tot het onbewuste zelfsabotage. Voor jou ook herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. En dan komt het vriendje van faalangst, perfectionisme om de hoek kijken. Faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand. Door alles perfect te willen maken probeer je de mogelijkheid van falen te verkleinen. Alleen door onszelf te beschermen tegen falen, weerhouden we onszelf ook van leren en dat is wat we nodig hebben om vooruit te komen richting ons doel. Het maakt allemaal deel uit van eigen proces dat we nodig hebben voor succes.
3.2 Angst voor de mening van anderen
Het is goed om te kijken naar onze angst voor falen. Is het alleen onze angst dat iets wat we graag willen mislukt of is ook onze angst voor wat anderen er van kunnen vinden. Veel mensen zijn bang voor de meningen van anderen. Dat wat zij doen stom wordt gevonden of van niet genoeg waarde. Vraag jezelf af: wie zijn “zij” en waarom vind je hun mening belangrijk? Is dat wat je doet eigenlijk voor hun bedoelt of heb je een hele andere doelgroep? We denken veel meer na over wat anderen zouden kunnen denken, dan dat ze ook daadwerkelijk doen. Je bent zeker niet de enige met deze angst. Probeer je te bedenken dat iedereen eigenlijk vooral veel bezig is met zichzelf en niet met jou. Plus ergens voor durven te gaan, dingen durven uit te proberen en durven te experimenten is juist wat mensen heel leuk vinden.
Tip: In plaats van te denken aan het worstcasescenario, train je geest het best-case scenario te visualiseren.
Tip: Begin! Je kunt je altijd aanpassen en veranderen in de loop van de tijd, en je hebt de ervaring nodig om te weten wat je moet doen om verder te verbeteren
4. Steeds aan nieuwe dingen beginnen, maar niets afmaken
Je start vol enthousiasme aan projecten, komt heel erg ver, maar maakt het op het laatste moment niet af. Afmaken kan spannend zijn. Anderen gaan het zien, dan moet je ook de volgende stap zetten naar actie of je weet niet wat je daarna wilt doen. Onderzoek bij jezelf wat het is waar je tegenop ziet als je het afmaakt. Pas als je weet wat het is dan kan je er iets aan doen.
Tip: Bewaar het leukste gedeelte aan je project voor het laatst en bedenk iets leuks voor als je het afhebt.
5. Jezelf steeds laten afleiden
Die was moet nog gedraaid worden, de buurvrouw heeft even je hulp nodig, even snel Instagram checken, je administratie bijwerken, iets uitzoeken voor je kind/ man/ moeder/ vriendin, etc etc. Je kan je hele dag vullen met allemaal dingen die je kunnen afleiden en je kan waarschijnlijk ook nog aan jezelf verkopen dat het legitiem is. In het begin kan het je zelfs nog een goed gevoel geven. Je bent immers productief. Alleen niet op het vlak waar je productief in zou willen zijn. Als je dit doet dan weet je dat ik het over jou heb en dan weet je waarom je het doet. Je stelt ergens aan beginnen steeds uit, omdat je onderbewust je ergens voor wil beschermen. Wees eerlijk tegen jezelf, waarom laat jij je afleiden?
Tip: Eat that frog*, doe eerst waar je tegenop ziet en daarna waar je naar uitkijkt.
Bonus, deze methode helpt enorm met je productiviteit.
Meer tekenen van zelfsabotage:
Te snel stoppen
Jezelf met anderen vergelijken
Onhaalbare doelen stellen
Zoals je leest, zijn er veel manieren waarop je jezelf kunt saboteren en je zal merken dat je vaak te maken hebt met een combinatie van tactieken ;-).
Herkennen is de eerste stap om het te kunnen doorbreken. Ga met jezelf het onderzoek aan. Hou je mindset in de gaten. Onbewust belemmerende overtuigingen zorgen er voor dat je onbewust tactieken inzet om je te beschermen tegen waar je bang voor bent. Bestudeer je gedachtes. Het kan helpen om een dagboek bij te houden. Leg deze naast je neer zodat je snel kan noteren wat er gebeurt, wat je jezelf ziet doen, hoe je je voelt en wat triggers zijn.
Het herkennen en stoppen van zelfsabotage is een reis die je met jezelf aan gaat. Je moet je bewust worden van je gedachtes, handelingen en leren accepteren dat het jezelf is die je vooruitgang naar je doel saboteert. Daarna kan je werken aan een plan om dit patroon te gaan doorbreken. Dit is een dagelijks proces.
Probeer er elke dag even bij stil te staan en kleine dingen te veranderen. Maar bovenal, probeer te genieten van je reis want de bestemming gaat je echt veel brengen.